Ädelstenar

Ädelstenar är stenar som används i smycken eller prydnadsföremål, de kan vara mineraler, bergarter eller ha organiskt ursprung som pärlor eller bärnsten. De är både vackra, beständiga, och gör varje smycke unikt.

Ädelstenar i smycken

När man väljer stenar till smycken får man tänka hur smycket kommer att användas. De hårdaste ädelstenar som diamanter och rubiner funkar jättebra i vigsel- och förlovningsringar som används varje dag. Mer ömtåliga stenar som till exempel pärlor och opaler funkar bäst i örhängen och halsband eller i ringar som inte används varje dag.

Ädelstenars hårdhet (reptålighet) beskrivs ofta av juvelerare och stenslipare med hjälp av Mohs skala. Det är en gammaldags metod som uppfanns av geologen Friedrich Mohs. Metoden är inte speciellt noggrann, det finns modernare och mer exakta metoder för att beskriva mineraler, men Mohs skala är enkel och lätt att komma ihåg. Friedrich Mohs valde ut 10 olika mineraler och rangordnade dem beroende på om de kan repa varandra. Skalan går från talk med värdet 1 (mjukast) till diamant med värdet 10 (hårdast).

Silverhalsband med amazonit
Handgjort silverhalsband med amazonit

Ädelstenar och deras användning

Nedan kommer flera exempel på ädelstenar som används i smycken, både vanliga och mer ovanliga sorter.

Diamant 

Det hårdaste naturligt förekommande materialet, kristalliserad form av kol, 10 på Mohs hårdhetsskala. Ordet diamant kommer från det grekiska ordet adamas som betyder oövervinnlig. Diamanter används ofta i vigsel och förlovningsringar. Tack vare sin hårdhet används diamanter (syntetiska) i stor utsträckning som skär- och slipmedel.

Rubin 

En röd variant av mineralet korund (aluminiumoxid), 9 på Mohs skala. Rubinens vackra röda färg beror på närvaron av grundämnet krom. Ordet rubin härstammar från latinska ruber som betyder röd.

Safir

En annan variant av korund, den typiska safiren är blå men den kan också finnas i andra färger som gul, orange, lila och grön. Både rubiner och safirer är mycket hårda och tål att användas i ringar som man använder till vardags.

Smaragd

Vacker grön ädelsten, en variant av beryll. 7,5 – 8 på Mohs skalan.

Opal Rubin Peridot
Så här ser oslipade ädelstenar ut – en rubin, en peridot och en etiopisk opal.

Akvamarin

En genomskinlig variant av beryll, svagt blå eller blågrön sten.

Turkos

Sekundärt fosfatmineral, hör till de första ädelstenar som människor börjat bryta. Färgen är oftast blå till grön, men kan variera från vitt till gul. Turkoser hittas på flera olika ställen i världen, bland annat i USA, Kina, Iran och Mexico. Väldigt ofta kan man se vilket land eller vilken gruva turkoser kommer ifrån på deras färg och mönster. Läs mer om turkoser här.

White Buffalo

White buffalo är en dolomit, vit med svart matris som kan bilda vackra mönster. Stenen bildas genom liknande geologiska processer som turkos, och hittats bara i ett område i Nevada, USA, där det även finns flera kända turkosgruvor.

Variscit

Ett sällsynt fosfatmineral. Variscit från Nevada har svart spindelvävsmatris och ofta förväxlas med turkos, men Variscit är vanligtvis grönare i färgen. Namnet Variscit kommer från Variscia, ett område i Tyskland, där mineralet först beskrevs år 1837. Variscit har används till ormament och smycken sedan yngre stenåldern.

Rosarita

Rosarita är ett unikt material som liknar obsidian. Obsidian bildas vid vulkanutbrott medan Rosarita är en restprodukt, slagg, från guldframställningen i USA under 1960 och 1970-talet. Rosarita förekommer i vackra röda nyanser, ibland med guldstråk och används i smycken som ett miljövänligt alternativ till korall. Rosarita tillverkas inte längre eftersom metoder för guldframställning har förfinats, detta gör att Rosarita är ett eftertraktat material till smyckestillverkning.

Amazonit

En fältspat i turkosgröna nyanser, slipas ofta till smycken. 6 – 6,5 på Mohs skala. Jag har använt amazonit till hängsmycket som syns i den översta bilden i det här inlägget.

Tanzanit

En vacker klarblå sten, variant på zoisit, mycket ovanlig – utvinns endast i ett gruvområde i Tanzaniet. 6,5 -7 på Mohs skala.

Larimar

En sällsynt blå variant på mineralet pekrolit, hittas endast på Dominikanska Republiken. 4,5 – 5 på Mohs skala.

Peridot

En vacker grön sten, en genomskinlig variant av olivin. 6,5 – 7 på Mohs skala. Peridot ansågs ha skyddande egenskaper – hjälper mot bland annat mardrömmar och depressions.

Pärlor

Pärlor skapas av musslor och består av pärlemor. Sötvattenspärlor är vanligast och den odlade varianten dominerar smyckestillverkningen. På Mohs skalan ligger pärlor på 3-4. Trots den låga hårdheten är pärlor svåra att krossa.

Obsidian

Obsidian är ett vulkaniskt glas, bildats av stelnat lava. Hårdhet på Mohs skala 5 – 6. Obsidian har använts till vapen och verktyg sedan stenåldern, det har även länge används till prydnadsföremål och smycken.

Opal

Opaler finns i många färger och varianter, de opaler som uppvisar färgspel är mest eftertraktade när det gäller smyckestillverkning. Den viktigaste producenten av opaler är Australien, men den utvinns också i USA, Mexico och Etiopien med flera. Opaler från olika platser skiljer sig både till utseende och egenskaper.

Opaler är ganska ömtåliga (5,5 – 6 på Mohs skala), de etiopiska opaler absorberar lätt vatten, vilket gör att de kan tillfälligt förlora sitt färgspel och glans. De funkar bäst i halssmycken och örhängen eller i ringar som inte används hela tiden. Om du har en ring med opaler var noga med att ta av dig den innan bad, hushålls- eller trädgårdsarbete.

Turmalin

Turmaliner förekommer i alla färger, flerfärgade varianter (till exempel water melon tourmaline) är populära i smycken. Namnet turmalin kommer från singalesiska uttrycket tura mali som betyder mångfärgad sten. 7- 7,5 på Mohs skala.

Fluorit

Fluoriter förekommer i många färger, det finns även flerfärgade randiga fluoriter. 4 på Mohs skalan.

Ädelstenar -Silverring med en randig fluorit
Silverring med en randig cabochonslipad fluorit

Agat

Agat är en variant av kalcedon,uppbyggd av flerfärgade tunna skikt som bildar vackra mönster. 6,5 – 7 på Mohs skala.

Onyx

Onyx är en svart eller svart och vit variant av kalcedon. Både onyx och agat används i tillverkningen av kaméer där man utnyttjar de olika färgskikten för att göra reliefen i en ljus färg mot en mörkare bakgrund.

Mohs Hårdhetsskala

Här kommer Mohs skala – från det hårdaste ämnet till det mjukaste:

10 – Diamant
9 – Korund (safir, rubin)
8 – Topas
7 – Kvarts
6 – Fältspat
5 – Apatit
4 – Flusspat
3 – Kalkspat
2 – Gips
1 – Talk

Mer information om hårdhetsskalan finns här.

Du hittar smycken med vackra ädelstenar i vår webbshop.

Katrosi Jewelry finns även på Etsy, urvalet av smycken kan skiljas mellan vår site och Etsy-shoppen då många smycken görs bara i några få exemplar.