King's Manassa turkoser från en gruva i Colorado

Turkoser

Turkos är en blågrön mineral och ädelsten som har prisats för sin skönhet samt kulturella betydelse i tusentals år. Turkoser är sällsynta och finare fyndigheter är dyrbara. Nedan kan du läsa mer information om turkoser, med extra fokus på de sorter som du ser i Katrosi smycken.

Kemisk sammansättning

Turkos är ett vattenhaltigt fosfatmineral, huvudsakligen sammansatt av koppar och aluminium. Dess kemiska formel är CuAl6(PO4)4(OH)8·4H2O. Den blå färgen beror på närvaron av kopparjoner. Orangebruna nyanser som vissa sorters turkos har beror på närvaron av järn. Turkos är ett sekundärt mineral, det vill säga en omvandlingsprodukt av bergartens ursprungliga, primära mineral. Den kan förekomma som sprickfyllnader och tunna gångar i berggrunden.

Färg och utseende

Turkos är känd för sin distinkta färg, som kan variera från blek himmelsblå till en djupare grönblå nyans. Färgen beskrivs ofta som ”turkosblå”. Den kan också innehålla brun eller svart matris som är rester av den omgivande stenen som turkosen bildades i.

Mängden matris varierar i de olika stenar. Matrisen kan se ut som ett delikat nätmönster, eller som motsats till det kan stenen bestå till största delen av matris med endast små inslag av blått. De stenar där den grönblå delen är endast ett tunnare band i en större matris av en annan färg kallas ofta för Ribbon eller Thunderbolt, beroende på bandets form.

Förekomst av turkoser

Turkos finns i olika regioner runt om i världen, inklusive sydvästra USA (särskilt i Arizona, Nevada och New Mexico), Mexiko, Iran (tidigare Persien), Kina och andra länder. Turkos från olika källor har ofta olika färger, mönster, egenskaper och kvalitet. Ganska ofta kan man se på turkosens färg och mönster vilken del av världen den kommer ifrån.

Sydvästra USA

En stor del av turkosen kommer från sydvästra USA, särskilt staterna Arizona, New Mexico och Nevada. Några berömda turkosgruvor i denna region inkluderar Sleeping Beauty Mine, Kingman Mine och Morenci Mine. Turkos från sydvästra USA är känt för sin livfulla blå färg.

Bild på två cabochonslipade amerikanska turkoser
Carico Lake turkos från Nevada (till vänster) och Morenci turkos från Arizona (till höger).

Sleeping Beauty turkos

Sleeping Beauty turkos är en mycket eftertraktad variant av turkos känd för sin fantastiska, levande blå färg och minimala matris. Den har prisats av smyckesdesigners och samlare för sitt unika utseende och renhet.

Sleeping Beauty turkoser har fått sitt namn från Sleeping Beauty-gruvan som låg i Globe, i Arizona, USA, och som var den viktigaste källan till den här turkostypen. Det är dock viktigt att påpeka att Sleeping Beauty-gruvan upphörde med produktionen 2012, och som ett resultat av det har Sleeping Beauty turkos blivit allt mer sällsynt och värdefull. Sleeping Beauty turkoser är relativt hårda, vilket gör att de gärna används i smycken, inklusive ringar, örhängen, halsband och armband.

En bild på Mantis turkos från Nevada, exempel på "Thunderbolt". Klarblå färg och glänsande svart svart matris
Mantis Thunderbolt turkos från Nevada, USA.

Royston turkoser

Ett annat område känt för sina turkosgruvor är Royston District i Nevada, nära staden Tonopah. Royston turkos är känd för sin höga kvalitet och unika egenskaper, och därför är den en favorit bland turkosentusiaster och smyckesdesigners.

Royston turkosers popularitet beror bland annat på deras rika färgutbud som kan inkludera olika nyanser av blått, grönt och blågrönt. Vissa stenar uppvisar en kombination av dessa färger i ett enda stycke. Många Royston turkoser har vackra matrismönster som ger karaktär och djup till stenen.

Royston turkos uppskattas för sin naturliga skönhet och unika utseende och den är ett populärt val för tillverkning av handgjorda smycken. Royston turkos är också känd för sin hårdhet och hållbarhet, vilket gör den extra lämplig för användning i smycken. Det höga kvalitet och popularitet bland samlare och smyckentusiaster, medför högre priser jämfört med vissa andra turkossorter.

Morenci turkoser

Morenci turkos är en välkänd och högt ansedd variant av turkos som kommer från Morenci-gruvan. Gruvan, som var en av de mest betydande och produktiva koppargruvor i USA, ligger nära staden Morenci i Greenlee County, i sydöstra Arizona. Turkos bröts ofta som en biprodukt av kopparbrytningen.

Det som är kännetecknande för Morenci turkos är dess underbara blå nyanser. Färgen kan variera från ett ljust himmelsblått till en djupt blå nyans. En annan utmärkande egenskap hos Morenci turkos är närvaron av pyrit och andra mineraler i matrisen. Matrisen kan skapa vackra mönster med skimrande guld- eller silverfläckar. Det här är också en av de relativ hårda turkoser som är väl lämpade för användning i smycken. Morenci turkos anses nuförtiden vara en samlarobjekt, eftersom Morenci-gruvan inte längre är i drift och tillgången på Morenci-turkos på marknaden har blivit begränsad.

Kingman turkoser

Kingman turkos är en annan välkänd och högt värderad typ av turkos. Den här turkosen är uppkallad efter Kingman Mine, som är en av de äldsta och största turkosgruvorna i USA. Gruvan ligger i Mineral Park Mining District nära staden Kingman i Mohave County, Arizona.

Kingman turkoser har ett mycket varierande utseende både när det gäller färg och matris. Färgen varierar mellan ljusblå, djupblå och grönblå. Vissa stenar kan ha en minimal matris med ett klart blått utseende, medan andra kan visa framträdande matrismönster i bruna, svarta eller gyllene nyanser. Matrisen tillför karaktär och gör varje sten unik. Kingman turkos är relativt hård och tålig och är ett bra val för smycken.

Mexiko

De viktigaste mexikanska turkosgruvorna ligger i delstaterna Sonora, Chihuahua och Durango. Mexikansk turkos har ofta en rad blå och gröna nyanser och kan ha ett tydligt matrismönster.

Sonora turkoser

Sonora turkos (även kallad Sonoran turkos) är uppkallad efter den mexikanska delstaten Sonora, som ligger i nordvästra Mexiko. Staten är känd för sina rika fyndigheter av denna ädelsten. Sonoran turkoser uppskattas för sina livfulla blå och grönblå färger. Färgen anses spegla regionens naturliga omgivning, med nyanser som påminner om klar himmel och ökenlandskap. Vissa Sonora turkoser har matrismönster, som består av bruna eller svarta ådringar eller band. Dessa mönster kan variera i intensitet och som reslutat av det får ädelstenarna en unik karaktär.

Turkosbrytning i Sonora har en lång historia. Den går tillbaka till förcolumbiansk tid då ursprungsbefolkningen använde turkoser för både utsmyckning och andliga syften. Sonora är även idag en aktiv källa till turkos och det finns flera olika gruvor i regionen.

Inom Sonora regionen finns det flera turkosvarianter med olika färg och mönster specifika för olika gruvor eller fyndigheter, var och en med sina egna unika egenskaper.

Kina

Kina är en annan viktig producent av turkos, med fyndigheter i regioner som Xinjiang och Hubei. Kinesisk turkos kan variera i färg, inklusive nyanser av blått, grönt och blågrönt. Hubei turkos, i synnerhet, har blivit mycket populär på grund av sin rika blå färg.

Turkoser från Hubei, exempel på olika färger och matrismönster.
Turkoser från Kina, exempel på olika färger och matrismönster.

Turkoser från Hubei

Hubeiprovinsen, särskilt områdena kring Zhushan och Ma’anshan, är känt för sin turkos produktion. Hubeiturkos är ofta klarblå och har en minimal matris.

Turkoser från Xinjiang

Turkos utvinns också i Xinjiang regionen ligger i västra Kina. Xinjiangturkos kan variera i färg, inklusive nyanser av blått och grönt. Vissa turkoser från Xinjiang kan ha framträdande matrismönster.

Turkoser från Yunnan

Yunnan-provinsen är en annan region i Kina känd för sina turkosfyndigheter. Yunnanturkos förekommer i en rad olika färgnyanser, från blått till grönblått, men den är mest känd för gröna nyanser.

Iran

Iran (historiskt känt som Persien) har varit en källa till turkos i århundraden. Persisk turkos är högt ansedd för sin djupa, livfulla blå färg och den har ofta fina ådror eller ett matrisnät. Nishapur-regionen i nordöstra Iran är särskilt känd för sina turkosfyndigheter.

Egypten

Forntida egyptier använde turkos i stor utsträckning i smycken och amuletter. Medan historiska källor för egyptisk turkos har utarmats, finns det enstaka småskaliga fynd av turkos på Sinaihalvön.

Golden Hills turkos från Kazakhstan, vacker ljusblå färg och svart matrismönster
Golden Hills turkos från Kazakhstan i vackra ljusblå nyanser och med en mörkbrun matris.

Övriga fyndplatser

Turkos kan också hittas i andra delar av världen, som Afghanistan, Australien, Chile, Kazakstan och Tibet. Var och en av dessa källor kan producera turkos med sina egna unika egenskaper.

Det är viktigt att notera att kvaliteten och tillgängligheten av turkos kan variera mycket från en källa till en annan. Vissa källor är kända för att producera högkvalitativ turkos för samlare, medan andra kan erbjuda mer prisvärda alternativ som är lämpliga för kommersiella smycken. Dessutom, som med alla ädelstenar, är marknaden för turkos föremål för fluktuationer i utbud och efterfrågan, såväl som etiska och miljömässiga överväganden relaterade till gruvdrift.

Turkosens historia och kulturell betydelse

Turkos har en tusentals år lång historia av användning av olika kulturer. Den var högt värderat av forntida civilisationer som egyptierna, perserna, ursprungsamerikanerna och tibetanerna. I många av dessa kulturer förknippades turkos med skydd, helande krafter och andlig betydelse. De användes ofta i smycken, amuletter och ceremoniella föremål.

Användning i smycken

Turkos har använts i smycken i tusentals år, vilket gör det till en av de äldsta ädelstenarna som används för utsmyckning. Under sin långa historia har turkos uppskattats för sin skönhet, symbolik och upplevda metafysiska egenskaper. Den fortsätter att vara en populär ädelsten och uppskattas av människor från olika kulturer och bakgrunder. Här är några höjdpunkter från turkosens långa historia inom smyckesvärlden:

Forntida civilisationers användning av turkoser

Turkos användes av forntida civilisationer, inklusive egyptier, perser med flera. I den gamla Egypten var turkos mycket uppskattad och användes för att skapa smycken, amuletter och begravningsföremål. Perserna trodde att turkos hade skyddande egenskaper och inkorporerade den ofta i smycken och kungliga utsmyckningar.

Amerikas ursprungsbefolkning och deras användning av turkoser

Turkos har en speciell plats i ursprungsamerikaners kulturer, särskilt bland de sydvästra stammarna som Navajo, Zuni och Hopi. Turkoser har använts i århundraden för att skapa intrikata och symboliska smycken, inklusive halsband, armband, ringar och huvudbonader. Turkos är en symbol för skydd, helande och har en andlig betydelse i många traditioner och ritualer.

Mesoamerikanska kulturer

I Mesoamerika använde Aztekerna och Mayafolket turkos i stor utsträckning i sina smycken och religiösa artefakter. Turkos ansågs vara en helig sten med starka skyddande egenskaper.

Kinesiska och tibetanska smycken med turkoser

I Kina och Tibet har turkos använts i smycken på grund av både sin estetiska värde och andliga betydelse. Turkoser är ofta inkorporerade i traditionella smycken, som bönpärlor och amuletter.

Viktoriansk tid och turkoser

Under den viktorianska eran på 1800-talet ökade turkosens popularitet i Europa och USA. Turkoser användes ofta i viktorianska smycken, särskilt i smycken som innehöll sentimentala och symboliska mönster.

Turkosens symbolism och metafysiska egenskaper

Turkos förknippas med olika symboliska betydelser, inklusive visdom, skydd och lycka. Den ses ibland som en sten för kommunikation, kreativitet och självuttryck. I metafysiska och andliga föreställningar tros turkos ha helande egenskaper för sinne, kropp och ande. Det används ofta i meditation och för att främja balans och harmoni.

Turkos är en av månadsstenarna för december. Du kan läsa om andra månadsstenar här.

Stabiliserade turkoser

De flesta turkoser på marknaden genomgår en stabiliseringsbehandling för att öka stenarnas hårdhet, hållbarhet och motståndskraft mot färgförändringar på grund av exponering för luft, ljus och kemikalier. Turkos är ganska poröst material och endast turkoser av högsta kvalitet är tillräckligt hårda i sitt naturliga tillstånd för att slipas och användas i smycken. Stabiliserad turkos används ofta i smycken eftersom den är mer hållbar och mindre känslig för skador.