FAQ – Svar på vanliga frågor

Här hittar ni svar på vanliga frågor gällande Katrosi silversmycken, köp i webbutiken, skötselråd med mera. Fullständiga köpvillkor finns här.

Är era smycken av äkta silver?

Ja, Katrosi smycken är tillverkade av äkta sterling silver, det innebär att minst 92,5% av metallen är rent silver. Sterling silver är en legering bestående av silver och koppar, man använder inte rent silver till smycken eftersom det är för mjukt. Genom att tillsätta lite koppar gör man metallen hårdare. Sterling silver är nickelfri och ska vara säker att användas av personer med nickelallergi.

Använder ni återvunnet metall?

Ja, Katrosi köper in återvunnet silver och guld från betrodda svenska leverantörer.

Är smycken stämplade?

I stort sett alla smycken från Katrosi har en finhaltsstämpel samt en namnstämpel. Det kan finnas undantag om smycken är våldigt små och det helt enkelt inte finns plats för en stämpel. Finhaltsstämpel för sterling silver är 925. Förgyllt silver (eller guldpläterat) stämplas med samma stämpel som sterling silver, d.v.s 925. Namnstämpeln är registrerad hos Swedac och visar vem som har tillverkat smycket.

Bild på oxiderat silverhänge med dendritagat - sida med svar på vanliga frågor.
Exempel på ett silversmycke där oxideringen används som en del av designen – silverhänge med en vacker trädagat.

Silversmycket blir mörkt – vad beror det på?

Allt silver mörknar till slut på grund av kontakt med luft, den processen kallas ofta för oxidering. Fuktig miljö eller kontakt med svavel brukar påskynda processen. För att undvika missfärgningar förvara gärna dina smycken när du inte använder dem under längre perioder, åtskilda från varandra i små påsar. Lufttäta zip-påsar funkar bäst för att förhindra oxidering. Att förvara silversmycken åtskillda från varandra gör också stt de inte skrapar varandra och behåller längre sin glans.

Skötselråd – hur regör jag mina silversmycken?

Till vardags räcker det oftast med att använda ljummet vatten och lite mild diskmedel eller tvål. Du kan använda en ren mjuk tandborste (använd inte tandkräm). Om silvret oxiderar och du gillar inte det nya utseendet på smycket kan du använda en silverputsduk för att ta bort oxideringen.

När det gäller smycken där oxideringen ingår i designen, där man vill ha svarta områden i kontrast till de blanka, får man använda putsduken endast på de delar som ska vara blanka. Oroa dig inte om du råkar ta bort för mycket av oxideringen, det kommer tillbaka så småningom av sig själv. Om man vill påskynda processen kan man förvara smycket ett tag i badrummet där luften är ofta varm och fuktig.

Silversmycken utan stenar kan man också rengöra med hjälp av ultraljudstvätt, det tar bort smuts men inte oxideringen.

Skötselråd – hur rengör jag guldpläterade smycken?

Förgyllda eller guldpläterade smycken som finns hos Katrosi är tillverkade av sterling silver med tunn yta av äkta 18K guld. De rengörs på bäst sätt med ljummet vatten och en mild tvål eller diskmedel. Andvänd inte silverputsduk till den här sortens smycken eftersom putsduken innehåller slipmedel och kan slipa bort guldet från ytan på smycket. Förgyllda smycken oxiderar inte på samma sätt som silversmycken. Använd inte heller silverputs på flaska till dina guldpläterade smycken.

Skötselråd – hur rengör jag smycken med stenar?

Med ljummet vatten, mild tvål eller diskmedel och mjuk tygbit. Du kan använda silverputsduk på silverdelarna om det behövs. Lämna inte dina smycken liggande i vattnet, särskilt när det gäller turkoser och etiopiska opaler som har porös struktur och kan missfärgas.

Använd inte ultraljudstvätt till dina smycken med stenar. Många stenar kan bli skadade av det.

Kan jag duscha med mina smycken?

Smycken som är tillverkade och silver utan några stenar – ja, inga problem.

Smycken med stenar – ta av dig smycket innan du duschar eller badar.

Skötselråd – hur ska smycken förvaras?

Om det går separerade från varandra i mjuka påsar– silver är mjukt och skrapas lätt, för att dina smycken ska behålla sin glans eller annan sorts ytbehandling. Ska man förvara smycket under längre period funkar lufttäta små påsar bäst (t.ex. liten zip-påse), eftersom de fördröjer oxidering.

Vad gör jag om jag inte har fått hem min beställning?

Hör av dig till oss per mail eller genom kontaktformuläret här så hjälper vi dig.

Jag har beställt men inte fått någon orderbekräftelse.

Fylllde du i rätt mailadress vid köpet? Alla bokstäver måste stämma. Fungerade betalningen? Kontakta oss gärna om du är osäker.

Hur gör man om man vill returnera ett smycke?

Om du vill returnera ett smycke och få pengarna tillbaka börjar du med att kontakta oss inom 14 dagar från att du har mottagit smycket. Berätta vilket/vilka smycken du vill returnera. Sedan återkommer vi med vidare instruktioner till dig. Använd gärna samma kartong/kuvert som smycket levererades i om du vill göra en retur. Fullständiga köpvillkor hittar du här.

Vad gör jag om smycken skadades under leveransen?

Om smycket skadats under transporten, kontakta oss så fort som möjligt. Skicka gärna med en bild på det trasiga smycket så hjälper vi dig. Det är viktigt att du sparar alla delar till det trasiga smycket. Mer om returer kan du läsa i köpvillkoren.

Hur snabbt går leveransen?

Smycken som är färdiga skickas inom två dagar från beställningen. De skickas med PostNord och är oftast framme inom 2-5 dagar till adresser i Sverige. Smycken som kostar över 500kr skickas alltid som spårbar försändelse och då kan du följa leveransen på postnord.se.